”Det är lugnt så länge jag inte tar återställare”

Återställare med abstinens om vintern

Återställare är en av de saker vi starkast förknippar med alkoholism. Oftast i form av det skakande vraket som skvättande försöker hälla upp ett glas visky om morgonen.

Behovet av återställare egentliga problemet

Utvecklandet av abstinensbesvär, som illamående, ångest, svettningar och sömnsvårigheter, är ett tydligt beroendekriterium. Men det räcker inte med besvären i sig. Abstinensen måste kunna lindras med alkohol. Huvudvärk för att du är uttorkad gills till inte. Eller den rättfärdigade ångesten över dumheterna du gjorde kvällen innan (även om tillräckligt mycket alkohol förstås får dig att glömma dem för stunden). 

Viktigt att notera är att det räcker med abstinensbesvär i sig. Att du tar en återställare gör ju inte ett svagare case. Men följer vi diagnosmanualerna behöver du inte det för att uppfylla kriteriet.

Återställaren behöver inte tas på morgonen

När jag drack var detta en av de myter jag starkast höll mig fast vid. Enda gångerna jag tog något som kunde rubriceras som återställare var när jag var på festival eller “urban cruise” på Östersjön. Då försvarade jag det med att det var en del i nästa dags fest. Det handlade ju trots allt om mer eller mindre 48-timmarsrace. 

”Att supa sig nykter”

I den rannsakan som föregick min nykterhet insåg jag att jag tog återställare mer eller mindre varenda helg. De där två-tre glasen på kvällen dagen efter, som jag skämtsamt kallade att “supa mig nykter”, var ju inget annat än återställare. Jag drack dem för att ruska mig av gårdagens abstinens och göra mig redo för en ny kväll. Vilket rent tekniskt och fysiologiskt är en återställare dagen efter.

Gammaldags moral bakom myten om återställare

Att återställaren blivit en så välspridd alkoholistmyt beror troligen från den gammaldagliga moraliska synen att alkoholberoende bara är ett uttryck för svag karaktär. Enligt detta synsätt är problemet inte behovet av återställare i sig, utan att du inte är tillräckligt stark för att stå emot den.

Du måste inte ha abstinens för att ha alkoholproblem

Abstinensbesvär är bara ett av flera kriterier för alkoholberoende. Med andra ord kan du ha ett utvecklat beroende utan att vare sig få abstinens eller dricka återställare.

av Carl Sundevall

Senast uppdaterad 2022-11-24

Fler alkismyter