Det är ingen fara så länge jag inte dricker ensam

#alkismyter

Det spelar ingen större roll om ensamdrickandet är farligt eller inte. Du kan vara hur social som helst och ändå vara svårt beroende.
Person dricker rödvin och läser en bok i sin ensamhet
Stämmer inte

Tyvärr måste jag göra alla besvikna. Ingen av de två stora diagnosmanualerna nämner ensamdrickande i sig som ett kriterium för beroende.

”Att sitta hemma själv och dra i sig en halv bag-in-box måste ju ändå vara ett varningstecken”, tänker du kanske?

Däremot kan varningsflagg hissas – och diagnoskriteriet sociala, yrkes- eller fritidsaktiviteter överges eller minskas på grund av bruket (DSM-5) uppfyllas – om ensamdrickandet bryter mot ett tidigare socialt mönster. 

Att sluta umgås med folk är dessutom ett vanligt tecken på depression. Något som alkohol dels kan utlösa och förvärra, och som i nästa steg även brukar göra att du dricker mer. På köpet prickar du också in ytterligare ett diagnoskriterium: Fortsatt bruk trots vetskap om fysiska och psykiska besvär orsakade eller förvärrade av bruket (DSM-5).

I slutändan spelar det dock ingen roll om ensamdrickandet uppfyller ett eller två kriterier för beroende. Du kan vara hur social som helst och ändå vara svårt beroende.

För att låta beskäftig så går det lika bra att få tjocktarmscancer, försumma dina barn eller köra ihjäl folk i sällskap med andra.

Det kanske till och med är lättare.

  1. Spoiler inför den framtid då denna fotnot är ersatt med en länk: Det är inte återställaren i sig som är problemet, utan behovet av den.
  2. Ett standardglas, eller enhet, motsvarar i Sverige 12 gram ren alkohol. Det motsvarar ungefär en flaska (33 cl) starköl, ett glas (12-15 cl) vin eller en drink med (4 cl) starksprit.
  3. Att nivåerna är olika för män och kvinnor beror på flera saker. Dels är kvinnor överlag mindre och har dessutom procentuellt sett mindre vatten i kroppen att spä ut alkoholen med. Dessutom har de sämre förstapassagemetabolism, det vill säga hur mycket som bryts ner innan alkoholen når blodomloppet. Australien, som generellt ligger i framkant vad gäller alkoholprevention, har dock nyligen ändrat rekommendationen till drygt tre svenska standardglas [3] oavsett kön. En bakomliggande tanke att mäns mer riskfyllda beteende vid berusning jämnar ut kvinnors ökade skador av själva alkoholen.

Senast uppdaterad 2020-01-30
Dela denna myt
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin

Fler myter