”Det är ingen fara så länge jag inte dricker ensam”

Många tar ensamdrickande som ett bevis på alkoholism. Men är att dricka ensam ett kriterium för alkoholberoende, eller bara en social preferens?
Dricka ensam

Ensamdrickande bespottat inom nätverkande branscher

Tyvärr måste jag göra alla besvikna. Ingen av de två stora diagnosmanualerna nämner ensamdrickande i sig som ett kriterium för beroende.

Mängden viktigare än det sociala sammanhanget

”Att sitta hemma själv och dra i sig en halv bag-in-box måste ju ändå vara ett varningstecken”, tänker du kanske?

Att börja dricka ensam kan vara alarmerande

Däremot kan varningsflagg hissas – och diagnoskriteriet sociala, yrkes- eller fritidsaktiviteter överges eller minskas på grund av bruket (DSM-5) uppfyllas – om ensamdrickandet bryter mot ett tidigare socialt mönster. 

Att sluta umgås med folk är dessutom ett vanligt tecken på depression. Något som alkohol dels kan utlösa och förvärra, och som i nästa steg även brukar göra att du dricker mer. På köpet prickar du också in ytterligare ett diagnoskriterium: Fortsatt bruk trots vetskap om fysiska och psykiska besvär orsakade eller förvärrade av bruket (DSM-5).

Sociala personer kan också bli alkoholister (duh)

I slutändan spelar det dock ingen roll om ensamdrickandet uppfyller ett eller två kriterier för beroende. Du kan vara hur social som helst och ändå vara svårt beroende.

För att låta beskäftig så går det lika bra att få tjocktarmscancer, skrämma dina barn eller köra ihjäl folk i sällskap med andra.

Ibland är det till och med lättare.

  1. Ett standardglas, eller enhet, motsvarar i Sverige 12 gram ren alkohol. Det motsvarar ungefär en flaska (33 cl) starköl, ett glas (12-15 cl) vin eller en drink med (4 cl) starksprit.
  2. Att nivåerna är olika för män och kvinnor beror på flera saker. Dels är kvinnor överlag mindre och har dessutom procentuellt sett mindre vatten i kroppen att spä ut alkoholen med. Dessutom har de sämre förstapassagemetabolism, det vill säga hur mycket som bryts ner innan alkoholen når blodomloppet. Australien, som generellt ligger i framkant vad gäller alkoholprevention, har dock nyligen ändrat rekommendationen till drygt tre svenska standardglas [3] oavsett kön. En bakomliggande tanke att mäns mer riskfyllda beteende vid berusning jämnar ut kvinnors ökade skador av själva alkoholen.

av Carl Sundevall

Senast uppdaterad 2021-08-05

Fler alkismyter