Vi tål olika mycket alkohol
Vi kan alla grunderna. Hur mycket du dricker, vad du ätit och hur van du är vid att dricka påverkar hur full du blir. Inga konstigheter.
Men så finns det de där personerna som får gamnacke, sluddrar och ramlar omkring redan under fördrinken. Gång på gång. Utan att ha druckit mer än någon annan. Vi brukar säga att de är lättpåverkade av alkohol.
Lättpåverkad hjärna…
Etanol och dess metaboliter påverkar olika delar av kroppen och hjärnan på olika sätt. Vissa av oss kan överreagera på ett område men påverkas normalt på andra.
En välkänd sådan överreaktion är illamående, huvudvärk och rödflammig hy. Vilket beror på en störning i nedbrytningen av och till acetaldehyd. Antabus effekter grundar sig i denna mekanik.
I fallet med de lättpåverkade misstänks istället en överreaktion i det område av hjärnan som hanterar mycket av det vi förknippar med berusning. Däribland minskad oro och släppande av sociala hämningar, samt vår balans och motorik.
… leder till mindre drickande
Eftersom dessa reaktioner är både pinsamma och obehagliga dricker de som är lättpåverkade överlag mindre alkohol än andra.
Och av mindre konsumtion följer mindre risk för alkoholrelaterade skador och konsekvenser. Inklusive att utveckla beroende.
De som tål mycket alkohol löper större risk
Den bistra men logiska slutsatsen, som även stöds av empiriska studier, är att det i själva verket är det de som kan dricka mycket utan att bli berusade som löper större risk att bli beroende på sikt.