Lättpåverkade personer blir lättare beroende​

#alkismyter

Den bistra sanningen är att det i själva verket är det de som kan dricka mycket utan att bli berusade som löper större risk att bli beroende...
Person häller upp ett glas whiskey
Stämmer inte

Vi kan alla grunderna. Hur mycket du dricker, vad du ätit och hur van du är vid att dricka påverkar hur full du blir. Inga konstigheter.

Men så finns det de där personerna som får gamnacke, sluddrar och ramlar omkring redan under fördrinken. Gång på gång. Utan att ha druckit mer än ni andra.

Etanol och dess metaboliter påverkar olika delar av kroppen och hjärnan på olika sätt. Vissa av oss kan överreagera på ett område men normalt på andra.

En välkänd sådan överreaktion är illamående, huvudvärk och rödflammig hy. Vilket beror på en störning i nedbrytningen av och till acetaldehyd. Det är denna mekanik Antabus använder sig av.⁠

I fallet med gamnackarna misstänks istället en överreaktion i det område av hjärnan som hanterar mycket av det vi förknippar med berusning; såsom minskad oro och släppande av sociala hämningar. Samt vår balans och motorik.

Eftersom dessa reaktioner är både pinsamma och obehagliga dricker båda dessa grupper överlag mindre än andra. Och av mindre konsumtion följer mindre risk för alkoholrelaterade skador och konsekvenser. Inklusive att utveckla beroende. 

Den bistra men logiska slutsatsen, som även stöds av empiriska studier, är att det i själva verket är det de som kan dricka mycket utan att bli berusade som löper större risk att bli beroende på sikt.

Senast uppdaterad 2020-07-08
Dela denna myt
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin

Fler myter