#alkismyter

Summan av lasterna är konstant​

"Mannen som slutade röka" har fel. Sanningen är precis tvärtom – summan av lasterna är inte konstant. Något alla som feströker kan vittna om...
Ekvation som visar om summan av lasterna är konstant
Stämmer inte

Tage Danielssons Mannen som slutade röka cementerade myten att summan av alla laster är konstant i det svenska medvetandet. En myt som något diffust påstår att om du minskar på en “last” så kommer du oundvikligen öka på en annan.

I detta fall åsyftas de laster som är av beroendekaraktär. Inte bara alkohol, nikotin och andra substanser, utan även sex- och spelmissbruk [1].

Där många #alkismyter handlar om att sätta en exakt gräns där ens drickande går från ofarligt till farligt (och att man själv står på den ofarliga sidan), utgör denna myt en dålig ursäkt för den som passerat gränsen.

“Det är bättre att jag dricker än håller på med något ännu värre”.

Argumentet är en form av det minst onda av två onda ting, som skulle kunna stämma – om nu summan av lasterna faktiskt var konstant.

Sanningen är att lasternas summa snarare är exponentiell.

Vissa droger triggar rent kemiskt igång sug efter andra substanser. Just nikotin och alkohol är en välstuderad kombination, men de flesta av oss behöver inte läsa neuropsykiatriska studier för att hitta stöd för denna orsak-verkan. Feströkande är ett alltför vardagligt exempel.

Ett aktivt alkoholberoende innebär även olika hälsomässiga och sociala problem, som i sin tur öppnar dörrarna för andra preparat. Marijuana för att varva ner. Tabletter för att fixa sömnen. Kokain för att mildra social ångest eller förlänga alkoholrus.

Drogers bieffekter kan i sin tur trigga beteendemässiga laster. Alkohol ökar risktagande både vad gäller spel och sexuella förbindelser. Ecstacy/molly[2] gör dig kåt. Amfetamin triggar och förvärrar tvångsmässiga handlingar. Hasch gör att du bor kvar hos mamma och spelar tv-spel tills du är 30.

Skämt åsido stöder även empiriska studier detta. En amerikansk med över 43 000 respondenter visade till exempel att rökare löper sex (6) gånger större risk att utveckla ett alkoholberoende. I en annan studie klarade endast 7% av de alkoholberoende av att sluta röka, mot 49% av de som inte var beroende. I en tredje rapporterade 31% av tillfrågade sexmissbrukare att de även var beroende av alkohol, vilket kan jämföras med 4,2% av Sveriges befolkning i stort.

Case closed.

  1. I själva filmen byter Gösta Ekmans karaktär ut sitt rökande mot kärlek, vilket normalt bara räknas som en last av gymnasiala kvasicyniker.
  2. Oavsett vad partyknarkarna intalar sig så är den verksamma substansen i molly och ecstacy densamma: MDMA. I bästa fall. När molly såldes in i början av 00-talet var det som “ren MDMA” (därav namnet molly, från “molecule”). Myten att molly är renare än ecstacy lever kvar sen dess. Testar på festivaler visar dock ingen markant skillnad på molly och ecstacy vad gäller innehåll. Ofta är det inte ens MDMA överhuvudtaget.

Senast uppdaterad

Dela denna myt
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Fler myter