Förnekelse och alkoholism

Artikel i Aftonbladet om förnekelse och alkoholism

Förnekelse alkoholism | Utdrag ur Aftonbladet Hälsa

Carl Sundevall skyllde länge ifrån sig på allt och alla för att slippa ta ansvar för konsekvenserna av sitt supande och partyknarkande. I dag är han nykter och föreläser och informerar om farorna med missbruk. 

Varför hamnar vi i förnekelse över vår alkoholism?

– I grunden är förnekelse en mänsklig skyddsmekanism. Vi orkar inte med verkligheten och försöker uppfinna en egen. Där kan alkoholen utgöra en snabb men kortsiktig genväg. Tyvärr blir det lätt en ond spiral där drickandet gör verkligheten jobbigare och samtidigt är det enda som får dig att må bra. Det är mänskligt att klamra sig fast vid en sådan lösning.

Hur vanligt är det att alkoholister hamnar i förnekelse?

– Det är snarare regel än undantag. Först förnekar du bara att du dricker för mycket alkohol. När den övertygelsen är stark nog blir du också blind för sambandet mellan drickandet och de negativa konsekvenserna. Snart är allt du råkar ut för något eller någon annans fel. Världen är emot dig och du använder det för att rättfärdiga dina åsikter och handlingar – och dricka mer.

– Det går inte att lita på en sådan person och när jag föreläser pratar jag mycket om detta. Det är nyckeln till att förstå varför din kollega eller närstående beter sig som den gör.

Hur vet man om man är i farozonen?

– Ett bra varningstecken är att du återkommande råkar ut för liknande problem och konflikter, men i olika sammanhang och med olika människor. När jag drack förstod jag inte hur jag alltid lyckades bli ihop med fel tjejer. Tills jag en dag insåg att de blivit ihop med fel kille.

Hur tar man sig ut, eller hjälper någon annan, ur denna förnekelse?

– Börja lyssna och lita på andra än dig själv. Den mänskliga hjärnan är otroligt bra på att lura sig själv och det bästa botemedlet är kunskap. Det är därför jag vill sprida sanningen kring alla felaktiga myter och fördomar. Och förklara hur förnekelse och alkoholism hör ihop.

– Som anhörig eller kollega måste du först och främst sluta skydda och städa upp efter den beroende. Låt personen ta smällarna och se konsekvenserna av sitt drickande. Ifrågasätt och låt inte alkoholistens skeva perspektiv och blinda förnekande bli till sanning.

Aftonbladet hälsa, 9 februari 2020. Originalartikel bakom betalvägg.

> Om föreläsningen Fri från förnekelse