Förnekelse och alkoholism

Varför är förnekelse och alkoholism så tätt sammankopplat? Detta och mer pratade jag om i nedan intervju med Aftonbladet Hälsa (originaltext under betalvägg).
Artikel i Aftonbladet om förnekelse och alkoholism

Förnekelse alkoholism | Utdrag ur Aftonbladet Hälsa

Carl Sundevall skyllde länge ifrån sig på allt och alla för att slippa ta ansvar för konsekvenserna av sitt supande och partyknarkande. I dag är han nykter och föreläser och informerar om farorna med missbruk. 

Varför hamnar vi i förnekelse?

– I grunden är det en mänsklig skyddsmekanism. Vi orkar inte med verkligheten och försöker uppfinna en egen. Där kan alkoholen utgöra en snabb men kortsiktig genväg. Tyvärr blir det lätt en ond spiral där drickandet gör verkligheten jobbigare och samtidigt är det enda som får dig att må bra. Det är mänskligt att klamra sig fast vid en sådan lösning.

Hur vanligt är det att alkoholister hamnar i förnekelse?

– Det snarare är regel än undantag. Först förnekar du bara att du dricker för mycket. När den övertygelsen är stark nog blir du också blind för sambandet mellan drickandet och de negativa konsekvenserna. Med den logiken blir snart allt något eller någon annans fel. Världen är emot dig och du använder det för att rättfärdiga dina åsikter och handlingar.

Det går inte att lita på en sådan person och när jag föreläser pratar jag mycket om detta. Det är nyckeln till att förstå varför din kollega eller närstående beter sig som den gör.

Håll dig uppdaterad!

Få det senaste om missbruk och kreativitet direkt till din inbox

Hur vet man om man är i farozonen?

– Ett bra varningstecken är att du återkommande råkar ut för liknande problem och konflikter, men i olika sammanhang och med olika människor. När jag drack förstod jag till exempel inte hur jag alltid lyckades bli ihop med fel tjejer. Tills jag en dag insåg att de blivit ihop med fel kille.

Hur tar man sig ut, eller hjälper någon annan, ur denna förnekelse?

– Börja lyssna och lita på andra än dig själv. Den mänskliga hjärnan är otroligt bra på att lura sig själv och det bästa botemedlet är kunskap. Det är därför jag vill sprida sanningen kring alla felaktiga myter och föreställningar. Som anhörig eller kollega måste du först och främst sluta skydda och städa upp efter den beroende. Låt personen ta smällarna och se konsekvenserna av sitt drickande. Ifrågasätt och låt inte deras skeva perspektiv bli till sanning.

Aftonbladet hälsa, 9 februari 2020. Originalartikel bakom betalvägg.

> Om föreläsningen Fri från förnekelse

Dela