Föreläsningar

Om missbruk av alkohol och droger inom kulturella och kreativa branscher

De kallade mig supertalang och spin doctor medan jag skyllde ifrån mig. Gav mig branschpriser medan jag svek. Satte mitt namn på makthavarlistor medan jag försökte glömma vem jag var.

Jag slutade dricka för åtta år sen.

Nu hjälper jag andra chefer och kreatörer att se, förstå och agera.

Föreläsningar för chefer och anställda

Chefer

Tre chefer med ett dokument i bakgrunden
Tre anställda med en kreativ tavla bakom

Anställda

Carl Sundevall föreläser om alkohol och beroende framför ett draperi

Vill du veta mer?

Fördjupnings­områden

Sexuella trakasserier & trygga arbetsmiljöer

Medvetenheten kring sexuella trakasserier har ökat enormt sedan #metoo-hösten. Dessutom belystes frågor om diskriminering och annan kränkande behandling.

Förutom en bredare introduktion i frågorna innefattar för­djupningen en titt på hur vi kan arbeta med vår företags­­kultur. För att på så sätt skapa trygga miljöer fria från trakasserier.

Kreativitet & missbruk

Kreativa personer har en ökad sårbarhet för att utveckla beroende och är bättre på att rättfärdiga sitt bruk och dess konsekvenser. Kulturella och kreativa branscher utgör dessutom riskfyllda miljöer i sig.

Här tittar vi närmare på vad kreativitet är och vad som gör oss kreativa. Samt de positiva och negativa sidor som kommer på köpet.

Realistiskt arbets­miljöarbete

Färre än hälften av yrkesverksamma i Sverige har tagit del av sitt företags alkoholpolicy. Tyvärr är kulturella och kreativa branscher inte bättre.

Vi tar först en titt på vad som krävs för ett systematiskt arbets­miljöarbete. För att sedan ha fokus på hur vi praktiskt och realistiskt kan utöva det inom vår verksamhet.

Att förändra en bransch

På tio år förändrades attityden inom krogbranschen från att det var självklart att ta ett järn med gästerna, till att det vore absurt.

Jag var mitt i denna förändring och berättar utifrån mitt arbete inom Sveriges största krogkoncern och som kursledare inom Ansvarsfull Alkohol­servering och Krogar mot knark.

#metoo en ögonöppnare

#metoo fick många företag att se kopplingen sexuella trakasserier och alkohol. Inte minst i de kulturella och kreativa branscher som härbärgade några av de mest publika fallen.

Att rannsaka företagskulturen och ha ett aktivt preventionsarbete kring alkohol och droger är stora och viktiga steg i att skapa säkra och trygga miljöer som är fria från sexuella trakasserier.

60%

har blivit sexuellt trakasserade av en berusad person

67%

upplever en förväntan från kollegor att dricka alkohol

Vad är kulturella och kreativa näringar?

Med kulturella och kreativa näringar avses bland andra reklam & PR; arkitektur, form & design; musik, fotografi, konst, mode, film, tv, radio & pod; litteratur, dataspel, tech, scenkonst och mat & dryck / restaurang.

Målinriktat stöd i uppstarten

Om Carl Sundevall

Om Carl Sundevall

Över 25 års erfarenhet som prisbelönt kreatör och chef inom media, konst, reklam och nattliv.

Har föreläst om alkohol, droger och missbruk sedan 2014 och arbetat med beroendefrågor inom Stureplans­gruppen och STAD / Centrum för psykiatri­forskning (KI / SSL).

Erbjuder en unik och personlig inblick i psyket hos den missbrukande kreatören och hjälper chefer att själva se, förstå och agera.

Carl Sundevalls priser 101 Supertalanger, Gulddraken och Condé Nast Traveler award