Föreläsning
Fri från förnekelse – fri att utvecklas

Carl är en inspirerande föreläsare som lämnar klyschor och pekpinnar hemma.

Kvinna i förnekelse om beroende av alkohol
Föreläsning

Fri från förnekelse - fri att utvecklas

Förnekelse är en mänsklig och ofta nödvändig skyddsmekanism som berör allt från sjukdomar och alkoholism till jobbmisslyckanden och klimatångest.

I lagom dos får den oss att övervinna oro och tvivel och tro på oss själva, våra förmågor och vår framtid.

Men i överflöd får den oss att göra misstag och stanna i vår personliga och yrkesmässiga utveckling – med ibland katastrofala följder. 

Denna rena inspirationsföreläsning handlar om förnekelsens kraft och hur vi genom att kontrollera den kan växa som människor.

Vi börjar med att kika på hur förnekelsen både kan hjälpa och stjälpa oss, för att sedan lära oss om hur den på gruppnivå kan leda till allt från konkurser och börsras till flygolyckor och förlorade krig.

Med min personliga historia som fond doppar vi tårna i den senaste beteendeforskningen och går på ett aktivt och deltagande sätt genom närbesläktade fenomen och underliggande mentala processer.

Slutligen delar jag med mig om hur vi upptäcker när vi är på väg att lura oss själva, och hur vi genom mod och självrannsakan kan utvecklas och växa både som kollegor och medmänniskor.

Läs mer om förnekelse i denna intervju.

Förnekelsen var ständigt närvarande under min karriär som journalist och krögare.

Genom att ignorera mitt drickande och skylla dess konsekvenser på annat och andra, kunde jag obehindrat fortsätta framåt.

Efter ett tag var allt som inte gick min väg någon annans fel. När jag slutade erkänna mina egna brister fanns inget utrymme för utveckling. Med det sinade även min drivkraft tills jag bitter stod och stampade på samma mörka fläck.

Det krävdes en lång och smärtsam period av rannsakan för att förstå att ödmjukhet – inte hybris – var vägen framåt. Idag får jag inte heller mina kickar av alkohol och droger, utan genom nya insikter och lärdomar.

Carl Sundevall

Om Carl Sundevall

Om Carl Sundevall

Över 25 års erfarenhet som prisbelönt kreatör och chef inom media, konst, reklam och nattliv.

Har föreläst om alkohol, droger och missbruk sedan 2014 och arbetat med beroendefrågor inom Stureplans­gruppen och STAD / Centrum för psykiatri­forskning (KI / SLL).

Erbjuder en unik och personlig inblick i psyket hos den missbrukande kreatören och hjälper chefer att se, förstå och agera.

Priser och utmärkelser Gulddraken, 101 supertalanger, Conde Nast Traveler